Hva småbarn ikke bør spise

Tilbake til: KOSTHOLD OG ERNÆRING | SMÅBARNSERNÆRING

Barn over 12 måneder kan stort sett spise det samme som resten av familien, men det er noen matvarer som ikke anbefales å gi de yngste barna eller som man bør begrense. (Her kan du se hvilke matvarer spedbarn ikke skal ha.)

  • Riskaker og rismelk/risdrikk
    Grunnet høyt innhold av uorganisk arsen funnet i riskaker og melk laget på ris, og mattilsynet har derfor gått ut og advart mot disse produktene for barn under 6 år. Barn har et høyt inntak mat i forhold til kroppsvekt i forhold til voksne, som kan gjøre at inntaket raskt blir så høyt at det er potensielt helseskadelig.
  • Kunstig søtning
    Barn har lav kroppsvekt i forhold til oss voksne, som gjør at de mye raskere kommer opp i et høyt inntak kunstig søtning i forhold til vekt. Som et føre-var-prinsipp er det anbefalt å ikke gi barn under 3 år kunstig søtning. Av samme prinsipp er kunstig søtning, fargestoffer og konserveringsmidler ikke godkjent i mat som markedsføres som barnemat, da det er uetisk å forske på barn og i hvilken mengde disse stoffene kan utgjøre helseskade.

    Man skal begrense inntaket av tilsatt sukker til barna, men dersom valget står mellom f.eks. en yoghurt eller ketchup med tilsatt sukker eller uten tilsatt sukker som er kunstig søtet, er altså den varianten med tilsatt sukker et mye tryggere alternativ for de under 3 år.
  • Rosiner
    Mattilsynet anbefaler å begrense inntak av rosiner til barn under 3 år grunnet høyt innhold av muggsoppgiften Okratoksin A (OTA). Over flere år har de utført tester og innholdet i rosinene varier veldig, og derfor er det vanskelig å si nøyaktig hva som menes med et begrenset inntak. Husk også at rosiner har et høyt innhold av sukkerarter, og selvom dette ikke er tilsatt sukker, så gir det sukker til en liten kropp.
  • Sulfitter
    Tilsetningsstoffene svoveldioksid (E220) og sulfitter (E221-228) brukes som konserveringsmiddel bl.a. for å øke holdbarhet i mat og også bevare fargen i f.eks. tørkede aprikoser. På slutten av 2022 konkluderte EFSA (European Food Safety Authority) at inntaket av sulfitter er mye høyere enn hva som anses som trygt, basert på dyreforsøk. For barn over 3 år oversteg inntaket den antatt trygge grenseverdien med over 12%.

    De minste barna er som nevnt ekstra utsatt grunnet lav kroppsvekt og man bør derfor ikke gi mat som er tilsatt sulfitter til de minste. Sulfitter finnes i mange matvarer, men særlig tørket frukt er en kilde for de minste. Aprikoser er en jernkilde for de minste barna, velg da de økologiske. Disse er brune i stedet for oransje, men personlig mener jeg de smaker mer frukt og mindre kunstig, så det vil jeg kalle vinn-vinn.