Innføring av fast føde

Tilbake til: KOSTHOLD OG ERNÆRING | SPEDBARNSERNÆRING

Når starter man innføring av fast føde

Innføring av fast føde starter når spedbarnet er mellom 4-6 måneder. I utgangspunktet trenger ikke en baby som vokser tilstrekkelig å introduseres for fast føde før 6 måneder. Babyer som får utelukkende MME eller hvis mor eller barn ikke lengre trives med å fullamme kan man starte etter 4 måneder. Snakk med helsesykepleier hvis du er i tvil om hva som gjelder din baby.

Hva starter man med

I starten handler det om å venne babyen til nye smaker og konsistenser. For noen kan det være nok å bare få smaken på leppene/tungen, mens andre gjerne vil ha så mye som en hel teskje fra start. Begynn med én råvare og gi den samme i tre-fire dager. På den måten bruker man utelukkingsmetoden for å lettere oppdage eventuelle allergier, og dessuten er det mer enn nok smak for en baby. Man kan i utgangspunktet gi hva som helst (så lenge man holder seg unna de tingene babyer ikke skal ha), som grønnsaker (avokado, gulrøtter, søtpotet, potet), frukt (banan, mango, bringebær), grøt osv. Du bestemmer selv, men tenk enkelt.

Matvarer man skal være forsiktig med

Det er noen ting spedbarn ikke skal ha fordi det kan gi alvorlig sykdom, og noe de ikke bør få fordi det ikke er noe bra eller nyttig for de.

Honning:

Det aller viktigste du kan vite om spedbarnsernæring er at babyen ikke skal ha honning. Spedbarn under 12 måneder risikerer å få spedbarnsbotulisme, en alvorlig infeksjonssykdom, av honning uansett om den er varmebehandlet eller ei. Dersom du selv spiser honning, vær nøye med håndhygiene så du ikke risikerer at babyen får din finger inn i munnen som har honning på seg.

Grønne bladgrønnsaker:

Nitratrike matvarer som spinat, ruccola og rødbete. Nitritt omdannes til nitrat i kroppen som hindrer oksygenopptak i blod, og dette er spedbarn ekstra utsatt for. Man bør derfor begrense disse matvarene til de under 1 år. Smaksprøver nå og da går fint. Spinat inneholder dessuten oksalsyre som binder jern slik at det ikke er en jernkilde, selvom det inneholder mye jern.

Melk og melkeprodukter:

Spedbarn under 12 måneder bør ikke få kumelk å drikke eller i maten da det ikke inneholder noe jern og fyller dermed magen med uten å tilføre et viktig næringsstoff for de minste. Melkens høye kalsiuminnhold bidrar dessuten til å hemme opptak av jern fra f.eks. korn i grøt eller brød. Fra 10 måneders alder kan man bruke små mengder melk i matlaging samt introdusere syrnede melkeprodukter som yoghurt i små mengder.

Annen drikke enn vann:

Spedbarn skal kun ha vann og drikke utenom morsmelk/MME. Saft, juice og brus inneholder mye sukker og lite/ingen næringsstoffer og de bidrar dermed til å skade tennene og fylle magen slik at det blir mindre plass til nyttig og næringsrik mat. Fullammede spedbarn trenger ikke vann å drikke, morsmelken inneholder alt de trenger, selv på en varm sommerdag. Spedbarn som delammes eller bare får MME trenger i utgangspunktet ikke noe annet å drikke, men snakk med helsesykepleier hvis du er i tvil.

Klemmeposer:

Mat på klemmeposer kan være grei på farten-mat, men bidrar ikke med utvikling av spisemotorikken. I tillegg får ikke barnet sett eller luktet på maten, og det gir heller ikke rom for å utforske forskjellige konsistenser. Klemmeposer med fruktpuré man kjøper ferdig i butikken inneholder dessuten som regel svært mye sukker, da det er frukt som kokes ned til man sitter igjen med mest fruktsukker og lite annet. Dette er skadelig for tennene og tilfører mye kalorier og lite næring.

Søt mat:

Kaker, boller, is – godteri i ordets vide forstand, inneholder oftest mye sukker og lite næringsstoffer som fiber, vitaminer, proteiner og sunne fettstoffer. Dette opptar plass i små mager slik at det blir mindre plass til næringsrik mat som er viktig for babyer. Babyer trenger dessuten ikke å lære seg å like søt mat, det er vi «programert» til, og morsmelken er dessuten veldig søt. Andre smaker, som sur og bitter, trenger de dermed og øve seg på å like. Dette gjelder mat som f.eks. grønnsaker som inneholder mye fiber og nyttige næringsstoffer.

Riskaker og rismelk:

Grunnet høyt innhold av uorganisk arsen bør ikke barn under seks år få riskaker eller rismelk.

Kanel:

Regelmessig inntak av kumarin, et stoff i kanel, kan gi leverskade. Små barn er mer utsatt enn voksne da de har en lavere kroppsvekt. Bruker dere regelmessig kanel, f.eks. jevnlig på havregrøten og slikt, bør man velge ceylonkanel til de minste barna. Dette er en type kanel som inneholder mye mindre kumarin enn cassia, som er den vanligste kaneltypen på det norske markedet. Ceylonkanel finner du bl.a. i flere kiwibutikker og helsekostbutikker.

Rosiner

Vær forsiktig med rosiner til barn under 3 år, da de kan inneholde mye muggsoppgift som over tid kan være skadelig.

Salt

Spedbarnets nyrer er ikke fullutviklet og de klarer dermed ikke å regulere saltbalansen i kroppen. Maten spedbarnet får bør derfor ikke saltes. Dessuten vil de oppleve smaken som smaksrik selvom voksne gjerne kan oppleve det som tamt. Bruk gjerne andre typer krydder i maten.

Sulfitter

Tilsetningsstoffene svoveldioksid (E220) og sulfitter (E221-228) brukes som konserveringsmiddel bl.a. for å øke holdbarhet i mat og også bevare fargen i f.eks. tørkede aprikoser. På slutten av 2022 konkluderte EFSA (European Food Safety Authority) at inntaket av sulfitter er mye høyere enn hva som anses som trygt, basert på dyreforsøk. For barn over 3 år oversteg inntaket den antatt trygge grenseverdien med over 12%.

De minste barna er som nevnt ekstra utsatt grunnet lav kroppsvekt og man bør derfor ikke gi mat som er tilsatt sulfitter til de minste. Sulfitter finnes i mange matvarer, men særlig tørket frukt er en kilde for de minste. Aprikoser er en jernkilde for de minste barna, velg da de økologiske. Disse er brune i stedet for oransje, og selv mener jeg de smaker mye mer frukt og mindre kunstig godteri-fersken enn de med sulfitter.