Hvilken yoghurt velger du?

Tilbake til: KOSTHOLD OG ERNÆRING

Det finnes et stort utvalg yoghurter på markedet. Med sukker, uten sukker, kunstig søtning, naturell, med smak av frukt, vanilje, salt karamell og sjokolade. De finnes i porsjonsbeger, i firepakning, stor forpakning og klemmeposer. Vegetariske varianter laget på soya, havre og kokos.

Naturell eller smaksatt

Rent ernæringsmessig er det lett å si at den sunneste yoghurten er naturell yoghurt. Den består bare av melk og yoghurtkultur. Naturell yoghurt har omtrent 5 % sukkerarter og dette er melkesukker, altså ikke tilsatt sukker. Tine sin naturelle yoghurt inneholder ca 4 % proteiner mens den greske varianten til synnøve inneholder rundt 8 % proteiner.

Proteiner gir god metthetsfølelse og inneholder under halvparten av kalorier i forhold til fett. Likevel trenger vi mer enn bare proteiner for et godt sammensatt måltid. En proteinrik yoghurt sammen med fiber, f.eks. fra en kornblanding eller axa 4-korn, bær, brukt eller nøtter og frø, sammen med sunne fettsyrer, f.eks. fra nøtter og frø gir et fint balansert måltid som metter magen uten å tilføre masse sukker eller tilsetningsstoffer i kroppen.

Mange av yoghurtene på markedet som er smaksatt er nemlig tilsatt mer enn bare frukt, vanilje eller salt karamell. De er tilsatt sukker, fruktpuré (som er frukt kokt helt inn slik at du bare sitter igjen med sukkeret fra frukten i tillegg til smaken og kunne like godt blitt kalt fruktsirup), aroma og modifisert stivelse. Et høyt inntak av tilsatt sukker gir økt risiko for overvekt og fedme og livsstilssykdommene det kan medføre.

Modifisert stivelse

I motsetning til vanlig stivelse, som maizena eller potetstivelse, som vi finner på de fleste kjøkken, er den modifiserte stivelsen industrifremstilt. Stivelse fra mais, hvete eller ris modifiseres i en sånn grad at de ikke lengre ligner den opprinnelige formen. Dette gjøres for å bruke som fyllstoff i et indusrifremstilt produkt for å bedre konsistens (f.eks ved å bytte ut deler av den orginale ingrediensen med vann slik at produksjonsprisen går ned), smak, munnfølelse eller kokepunkt.

Selvom det fortsatt gjenstår mye forskning på temaet, er det mye som tyder på at mat som er kraftig bearbeidet ikke er særlig bra for oss. Råvarebasert mat, mat som kan fremstilles på eget kjøkken, består i mye større grad av celler som kroppen må jobbe for å bryte ned og nyttiggjøre seg av. Dersom all maten vi spiser allerede er brutt ned og manipulert på industrinivå, viser en del forskning at vi tar opp mye mer, som igjen kan føre til økt risiko for overvekt, i tillegg til at det blir mindre næring for de gode og viktige tarmbakteriene våre.

Les gjerne bakpå yoghurten du velger for å se hva den inneholder. Yoghurt trenger strengt tatt ikke inneholde mer enn melk og yoghurtkultur. Inneholder den stivelse og/eller modifisert stivelse, er det et tegn på at produsenten vil gjøre yoghurten billigere ved å bytte ut noe av det naturlige i yoghurtbasen med mer kostnadseffektive ingredienser som ikke har noe nytteverdi for oss forbrukere rent ernæringsmessig.

Barneyoghurter eller «voksenyoghurter»

Barn under 3 år skal ikke ha kunstig søtningsstoffer og de bør helst ikke få noe særlig av det etter det heller. Barn har et mye høyere inntak av mat og drikke i forhold til kroppsvekt enn oss voksne, som gjør at konsentrasjonen av de forskjellige stoffene i maten blir høyere. Dessuten vet vi lite om effekten over tid når barn inntar kunstige søtstoffer. Alle yoghurter som markedsføres som barneyoghurter er uten kunstig søtning, mens mange «voksenyoghurter» er tilsatt søtstoffer.

Dersom det står «uten tilsatt sukker» på produktet, er det stort sett tilsatt kunstig søtning, les bakpå for å være sikker.

Sukkerbomber

Mange barneyoghurter er sukkerbomber, noen helt åpenbart mens andre er bedre skjulte bomber.

Q-meieriene sin Q mix yoghurt med banansmak har en fargerik emballasje i tillegg til fargerikt strøssel som følger med. De skriver selv at «Q Mix er førstevalget når barna får velge yoghurt. Yoghurten har smak av banan, og det fargerike strøsselet i lokket tilfører smak og lekenhet til yoghurten«

Innholdsfortegnelsen ser slik ut:


Bananyoghurt (Helmelk, sukker*, 4,4 % bananpure, melkeproteinmyseprotein, aroma, yoghurtkultur), 7 % crisp (sukker*, kakaosmør, rismel, helmelkspulverhvetemelmysepulver, emulgator (soyalecitin), aroma, overflatebehandlingsmiddel (gummi arabicum), maltekstrakt, surhetsregulerende middel (sitronsyre), salt, fargestoff (paprikaekstakt, klorofyll-kobber-kompleks, karmin, lutein).

Av næringssinnholdet ser vi at den har 16 gram sukkerarter. Dette er 11 gram mer enn naturell yoghurt og 5,4 gram mer enn coca cola. Denne yoghurten er 135 gram, som betyr at du får i deg over 21 gram sukker i et lite måltid. Du kan da spise like mye, 135 gram, av naturelle yoghurt OG drikke 1,35 dl (ca 1/2 glass) coca cola for å komme opp i samme sukkerinntak.

Så hvilken yoghurt skal du velge?

Det aller viktigste når du skal velge yoghurt, enten til deg selv eller til barn, er å være klar over hva yoghurten inneholder, så du kan ta et informert valg.

Naturell yoghurt kan for mange være for syrlig til å spises rent mens den smaksatte kan være tilsatt mye sukker og tilsetningsstoffer. Et godt tips kan være å smaksette yoghurten selv. Mos frukt eller bær med en gaffel eller med en stavmikser, eller risle litt honning over. Et annet tips kan være å blande naturell og smaksatt yoghurt. Dette gjør at du får den gode smaken fra din favorittyoghurt, samtidig som du får ned det totale inntaket av tilsatt sukker i måltidet ditt. Her kan du blande ca 60/40 en periode, og så ned til 50/50 og 40/60 osv. Man vil da vende seg til den mer syrlige smaken av yoghurt. På den måten lærer man seg til å like andre smaker enn søtt uten å føle at man går på for stor akkord med hva man foretrekker i utgangspunktet.

Dersom du velger en smaksatt yoghurt fra butikken vil jeg anbefale og ta en liten titt bakpå. Både ingrediensliste og næringsinnhold som viser sukkerarter. Og dersom yoghurten ligner mer på en dessert en en frokost i form av sjokoladesmak med sjokoladecrunsj, er det nok helst en dessert også.

Hva når barna vil ha de mest fargerike sukkerbombene?

Barn har rett på god helse, og det er foreldre sitt ansvar å sørge for dette. Et sunt og næringsrikt kosthold er en svært viktig faktor for god helse i barneårene så vel som senere i livet. Når dere står i butikken og skal velge yoghurt, kan du velge ut 2-3 forskjellige varianter du har undersøkt innholdet på og som dermed barna kan få velge blant. Dette gir de muligheten til å delta i avgjørelser selv, som for mange barn er veldig viktig.

Vil barna fortsatt ha noen av de søteste og mest tilsetningsstoff-rike variantene er det ditt ansvar for forelder og forklare hvorfor dere tar de valgene dere gjøre i matbutikken. Barn forstår mye, og de liker ofte å få forklaring på hvorfor ting er som de er. Snakk sammen om ernæring, hva som er næringsrikt for kroppen og hva vi ikke kan spise hver dag. Kanskje dere kan snakke om dette på forhånd i en litt roligere setting enn midt i butikken når man helst bare vil bli ferdig med handlingen og komme seg hjem?

Man kan også gjerne inngå kompromiss, hvor barna kan få velge fritt til en dag i helgen, for eksempel. Og husk, hvis barna maser og maser, og man stadig gir etter, vil barna huske at det nytter å mase. Det kan være tøft å stå i når de ikke gir seg, men det vil bli enklere for alle etterhvert som barna forstår at det ikke nytter og fortsette å mase seg til ting.

Vegansk yoghurt

Ved melkeallergi eller om du ikke ønsker å spise melkeprodukter finnes det veldig mange veganske varianter på markedet.

For å få frem den riktige konsistensen og smaken krever det en del tilsetningsstoffer og prosessering. Her vil jeg anbefale fokusere på en variant med høyt innhold av protein og legg gjerne merke til sukker- og fettinnhold i tillegg. Soyabaserte varianter vil ha mye høyere proteininnhold enn de laget på havre, kokos og lignende. I tillegg er er proteinkvaliteten på soyaprodukter mye høyere enn andre veganske varianter av meieriprodukter.