Tilbake til: OPPSKRIFTER | FROKOST OG LUNSJ
Allergener: Gluten (hvete, rug og bygg), valnøtter*, mandler*
Fullkorn og fiber fra korn er viktig for helsen vår da det bl.a. beskytter mot livsstilssykdommer, forstoppelse og tarmkreft. Frokostblandinger fra butikken er ofte fulle av sukker og selvom mange kan skilte med fullkorn er det i stor grad ekstrudert, noe som betyr at kornet gjennomgår maskin som varmer opp og presser kornet til en deig som kan formes. Eksempler på matvarer som gjennomgår denne prosessen er Cheerios og ostepop. Mye tyder også på at sammensetningen av tarmbakterier er viktig for helsen vår generelt. Dyreforsøk viser at inntak av ubehandlet fullkorn hadde en mye mer gunstig sammensetning av tarmbakterier i forhold til de som fikk ekstrudert korn.
Det er klart det er mye enklere å gå på butikken og kjøpe en frokostblanding. Det er raskt og smaker godt. Likevel har sånne små valg man tar i hverdagen stor betydning i det store bildet. Denne kornblandingen her gir bl.a. 12 g kostfiber og 14,9 g protein per 100 gram og ingen tilsatt sukker. Til sammenligning er det 7 g kostfiber og 10,9 g protein i cheerios. Det eneste du trenger å gjøre er å grovhakke nøttene og blande sammen ingrediensene i en boks, så har du næringsrik og god kornblanding klar til bruk.
Dersom du er allergisk mot noen av nøttene kan du endre de mot noe du tåler eller mer av gresskarkjernene. Trenger du den glutenfri kan du erstatte 4-korn med glutenfri havregryn og evt andre glutenfri kornsorter.

Du trenger:
- 300 g 4-korn
- 15 g chiafrø
- 90 g valnøtter
- 40 g gresskarkjerner
- 40 g mandler
Grovhakk nøtter, mandler og gresskarkjerner, gjerne i en foodprosessor, og bland alle ingrediensene sammen. Ha det over på en boks med lokk. Står seg i flere uker.
.
Kilder:
https://nofima.no/resultater/ekstrudering-av-korn-pavirker-tarmfloraen/
https://kreftforeningen.no/forebygging/kosthold-og-kreft/