Tilbake til: KOSTHOLD OG ERNÆRING
Hva er barnemat?
Spedbarn fra 6 måneders alder skal lære seg å spise. Dette innebærer nye smaker og konsistenser samt å venne seg av og leve utelukkende på morsmelk/MME. Dette skjer gradvis og fra barna fyller 2 år følger de samme anbefalingene som voksne. Barnemat kalles maten som er produsert til barn under 3 år. Det inkluderer ikke den maten som markedsføres til barn, som frokostblanding, barneyoghurt eller kjeks, og heller ikke gulrot og brød, men grøtpulver, middagsglass og fruktpuré.
Innføring av fast føde = venne de til til «voksenmat»?
Små barn må få muligheten til å venne seg til og lære og like forskjellige konsistenser og smaker. Flytende mat som smootihe, pureer osv. er fint å begynne med i starten om man ønsker det, ellers er det andre konsistenser som ikke kommer like naturlig for de å innta. Morsmelk og MME er flytende og veldig søtt, gi de anledning til å bli kjent med andre faste konsistenser samt smaker som surt og bittert. Mange tenker at barn må ha ting de liker og at det barn liker er pølse og pommes frites. Satt på spissen, så klart. Smaker og konsistenser er noe man må venne seg til å akseptere og like. Da må man også gi barna muligheten til å lære seg å like mat, og dette starter allerede ved innføring av fast føde. Det å forvente at barn skal spise annet enn pølser og pommes frites hvis de aldri får anledning til å prøve noe annet, blir litt som å forvente at de skal lære seg å klatre i trær mens man setter opp gjærer rundt alle trærne i hagen.
Mat er viktig for små barn. De er stadig i vekst og utvikling, både fysisk og mentalt, og i forhold til kroppsvekt har de et mye høyere næringsbehov enn oss voksne. Samtidig har de liten mage og blir dermed raskt mett. Totalen av dette viser viktigheten av å gi barna hovedsaklig næringstett mat. Fyller man opp med næringsfattig mat vil dette ta opp plassen for den næringsrike maten. Derfor er det viktig og presentere de for sunn og næringsrik mat allerede fra start, både for å lære de å like maten familien spiser, men også for å få gode vaner som de kan ta med seg når de blir større og får større frihet til å kjøpe og lage sin egen mat.

Pulvergrøt, middagsglass og klemmeposer
All mat som selges som barnemat kan du være trygg på at ikke er farlig for barna. Det er et strengt regelverk når det kommer til næringsinnhold, salt, ingen tilsatt sukker, tilsetningsstoffer osv. Det kan være lettvint og raskt og bruke pulvergrøt, middagsglass og klemmeposer, men må de ha det for at vi kan sikre matinntaket, og hvilke matopplevelser gir vi de?
Pulvergrøt er tilsatt vitaminer og mineraler og mange kan tro at det er eneste måten å sikre inntak av særlig jern for de minste som vi vet trenger et høyt innhold av jern i kosten. Mange av pulvergrøtene på markedet inneholder mer ekstrudert hvetemel (nedbrutt) enn ren fullkorn og en variant uten smakstilsetning inneholder 17 gram sukkerarter. Når korn blir ekstrudert, blir det varmet opp og presset sammen slik at sturkturen i kornet endre seg og sukkeret fra karbohydratene blir mer tilgjengelig. Selvom dette ikke er tilsatt sukker, er likevel sukkeret, en naturlig bestanddel i karbohydratene, fra kornet frigjort slik at tarmen kan ta det rett opp uten å måtte jobbe for å bryte det ned først. Til sammenligning vil en hjemmelaget havregrøt kokt på melk inneholde ca 4,3 gram sukkerarter. En variant med smak av eksotiske frukter har et innhold av sukkerarter på hele 25 gram. Til sammeligning inneholder en vanlig cola 10,3 gram sukkerarter. Barn liker søt mat og de foretrekker det fremfor bitter og sur mat, men hvis de stadig mates med søt mat og ikke får muligheten til å smake på råvarene slik de smaker uten å bli søtet (uavhengig av om søtningen kommer fra tilsatt sukker eller naturlig sukker som er gjort tilgjengelig) vil de også foretrekke den søte maten.
Middagsglassene inneholder forskjellige ingredienser og smakskombinasjoner, men totalt sett er konsistensen og fargen den samme i de fleste glassene som ikke bidrar til at barna får bli kjent med forskjellig typer mat, noe som er en viktig del av å etablere gode matvaner. I tillegg er all maten most sammen, som gjør at de bare får én smak i hele måltidet, i stedet for å lære seg hvordan f.eks. kylling, brokkoli og potet smaker.
Det samme gjelder for klemmeposer, og når de i tillegg suger i seg innholdet vil det være negativt for spisemotirisk utvikling. Det er selvfølgelig ikke et problem å gi det en gang i blant, men det bør ikke være hvordan de spiser mesteparten av maten sin. Når det kommer til innholdet i disse, er middagsrettene på pose tilsvarende middagsglassene og yoghurtposene vil være som et beger med tilsvarende yoghurt. I smoothieposene derimot, blir frukten kokt ned slik at man sitter igjen med mye av fruktsukkeret og lite av fiberet. Et unntak er GroGro sin barnemat. Denne er kaldpresset og du finner den derfor i kjøledisken i utvalgte butikker, i motsetning til annen barnemat som står i romtemperatur. Disse har dessuten ikke sugetut, som gjør at den må spises med skje, som er bra for spisemotorikken.
«Mitt barn er kresent, det må jo få mat»
Det er vi voksne som bestemmer hva barna skal spise. De er ikke i stand til å ta et så stort ansvar som det er å ta gode matvalg. Er dere ute og spiser, la de gjerne få være med å velge menyen, men gi de gode valgmuligheter å velge fra. Inkluder de i planleggingen av mat hjemme ved å gi de noen få, sunne retter å velge mellom. Ikke spør: «hva vil du ha til middag», men «skal vi lage laksewok eller fiskeburger til middag». De får være med å ta valg, men de får ikke muligheten til å velge fritt, og dermed velge en usunn middagsrett som ikke egner seg i hverdagen. Her kan du lese mer om kresne barn og råd for å håndtere det.
Oppskrifter på barnemat (kommer)
Innledningsvis skriver jeg at barnemat er helt vanlig mat. Samtidig trenger de minste barna jevnlig tilførsel av mat, og det kan være vanskelig å komme på hva man skal servere de hver andre-tredje time. Derfor vil jeg samle oppskrifter og tips på, hovedsakelig mellommåltider og snacks du kan gi barna som tilfører de nyttige næringsstoffer og også lettvint i en travel hverdag.