Tilbake til: TIPSHJØRNET
Jeg tør påstå at de aller fleste nordmenn har et forhold til taco. Taco kan varieres på uendelig mange måter, hvor du har en «base» med tacokrydret kjøtt, fisk eller vegetarisk protein, grønnsaker og sauser i form av tacosaus og rømme f.eks.
Akkurat dette tacokrydderet er jo veldig sentralt i middagen for å få selve smaken av taco, men visste du at det er utrolig stor forskjell på tacokrydderene du får kjøpt på butikken?
Krydret eller sukret middag?

Her ser vi ingredienslisten til Santa maria sitt orginale Taco spice mix. Ingredienslister er i kronoligisk rekkefølge fra høyest til lavest innhold. Her ser vi at de har valgt å slå sammen flere krydder og kalt det «krydderier» slik at det står først i listen. Vi kan likevel se at det krydderet under «krydderier» det er mest av, er 15 % spisskummen. Etter krydderier kommer druesukker (som i praksis er akkurat det samme som vanlig sukker) men her har de ikke oppgitt hvor mye. Neste på listen er altså 15 % løk. Siden vi vet at det står i kronologisk rekkefølge, det er mer løk enn spisskummen og at druesukker står før løk, vet vi at det er over 17 % sukker. Av næringsdeklarasjonen kan vi også lese at det er 20 g sukkerarter per 100 g, i tillegg til 15,8 g salt. Dette gjør at av hele posen med tacokrydder på 28 gram, utgjør sukkerarter 5,6 gram og salt 4,4 gram, altså totalt 10 gram salt og sukker. Eller ca. 36% salt og sukker om du vil.

Old el paso sin ingrediensliste er litt forskjellig fra santa maria sin. Den inneholder bl.a. ikke sukker, men de har valgt å benytte seg av maltodekstrin som et utvunnet fra stivelse (f.eks. mais, potet, hvete osv) og taes opp i kroppen like lett som vanlig sukker. Av næringsdeklarasjonen ser vi at det i likhet med santa maria sitt, inneholder 20 g sukkerarter per 100 g og hakket mer salt, 16,5 g per 100 g.
Gode ingredienser

Det er ikke bare håpløst i tacokrydder-avdelingen i butikkene. Det finnes også alternativer som inneholder gode greier og ingen tilsetningsstoffer eller hjelpestoffer (som disse ultraprosseserte ingrediensene er).

Her ser vi Rema 1000 sitt Prima lavpris tacokrydder. Dette inneholder utelukkende krydder som man kan finne i eget krydderskap. Som et pluss koster det kun 2,70 kr for en pose (når jeg kjøpte mitt i dag). Til sammenligning med Santa maria og Old el paso sine, ser vi her av næringsdeklarasjonen at dette inneholder 5,6 g sukkerarter og 9,9 g salt per 100 gram vare.

Også Helios sitt tacokrydder består også av kun rene ingredienser. Det eneste jeg har å utsette på denne krydderblandingen er at det inneholder mye salt. Faktisk så mye som 21 g per 100 g.
Lag tacokrydder enkelt selv
Fordelen med posene du kjøper er at du har mengden klar og du tilsetter hele i en tacomiddag. Helios sitt krydder kommer på en boks og inneholder nok til flere middager. Dette gir muligheten til å regulere mengden krydder selv, enten fordi du ikke vil ha maten så sterk, eller at du bruker mindre kjøttdeig/proteinkilde enn det som er «standard».
For full kontroll kan du også lage krydderet selv. Det er veldig enkelt og du får det akkurat så sterkt som du liker. Ulempen er selvfølgelig at det krever at du har kjøpt inn flere forskjellige typer krydder til krydderskapet ditt på forhånd. Da kan du enten krydre kjøttdeigen direkte eller lage en større porsjon og ha i et krydderglass så du har til mange tacofredager fremover:
Tacokrydder, til én middag. Styrke mild:
- 1/2 ts pepper
- 1/3 ts salt
- 2,5 ts paprikapulver
- 1 ts hvitløkspulver
- 1,5-2 ts spisskummen
- 1/4 ts allehånde
- 1 ts oregano
- 1/3-1/2 ts chili
Hvilket skal du velge?
Mat er næring, men det er også mye mer. Mat handler også mye om preferanser, vaner, kultur og samhold. Her er det snakk om krydder du tilsetter maten din, og de fleste spiser nok ikke taco hver dag heller. De forskjellige overnevnte krydderposene inneholder 25-40 g som stort sett skal blandes inn i ca 400 g kjøttdeig eller annen proteinkilde og fordelt på 4 personer vil det ikke utgjøre allverdens av det totale måltidet eller kostholdet ditt.
Det jeg synes er viktig her er at du som forbruker har muligheten til å ta et informert valg om maten du kjøper. Forbrukere har også en viktig stemme for matvareindustrien. Dersom vi som forbrukere viser at vi foretrekker rene produkter med ingen eller lite industriproduserte ingredienser som ene og alene er der for å bedre smak, konsistens og profitt er vi et steg nærmere å få en matvareindustri som i større grad vil tilby sunn og ren mat.