Sett sammen et fullverdig måltid

Tilbake til: KOSTHOLD OG ERNÆRING

Vi spiser mange måltider i løpet av en dag og summen av disse utgjør kostholdet vårt. Maten vi velger kan være basert på hva som smaker godt, er tilgjengelig, lettvint, gir oss metthetsfølelse eller nok energi til å utføre vår neste oppgave. Det er altså mange grunner bak matvalgene man tar hver dag.

I hverdagen bør matvalgene vi gjør være bevisst på et nivå som sikrer inntak av nødvendige næringsstoffer. Med utgangspunkt i kostrådene bør et måltid bestå av:

  • Grønnsaker, frukt og bær
    Agurk, paprika, gulrot, salat, løk, tomat, squash, epler, pære, blåbær, jordbær, brokkoli osv.
  • Langsomme karbohydrater
    Fullkornspasta, -ris, og-couscous, poteter, grovt brød, fullkornsblanding, havregrøt, byggryn, quinoa osv.
  • Protein
    Fisk, belgfrukter (linser, bønner, kikerter), magert kjøtt, nøtter og frø (hele nøtter, nøttesmør, chiafrø, gresskarkjerner), egg, meieriprodukter (ost, yoghurt, cottage cheese), quinoa, tofu osv.
  • Fett
    Velg fortrinnsvis fettkilde fra planter som olje (oliven, raps – gjerne kaldpresset), avokado, nøtter (unntaket er kokosolje som inneholder mye mettet fett). Men også fra fet fisk som laks eller makrell. Et tips for å skille mettet fra umettet fett er at det umettede er flytende i romtemperatur (som olivenolje) mens mettet er hardt i romtemperatur og må varmes før det blir flytende (som baconfett).

Det kan være grovbrød med makrell i tomat og agurk, en yoghurt med kornblanding, hakkede mandler og blåbær, eller fullkornspasta med brokkoli, fetaost og valnøtter. Legg merke til at noen matvarer er i flere kategorier, som nøtter og fisk som er kilder til protein og fett. Et godt tips er at maten man tilbereder ikke trenger å ha et navn, velg matvarer du liker fra de forskjellige kategoriene.

Størst fokus på de største måltidene

Spiser du flere små måltider i løpet av dagen trenger du heller ikke tenke så mye på at du alltid må velge fra hver kategori. Tenk mer helhetlig i de største måltidene dine og for dagen totalt sett. For de fleste er middag det største og viktigste måltidet på dagen da det gjerne inneholder mer energi og næringsstoffer grunnet ingrediensene. Trenger du en liten matbit mellom lunsj og middag, er f.eks. en frukt, yoghurt eller et knekkebrød mye bedre enn en sjokolade for å stilne den verste sulten.

Frokost, lunsj eller kveldsmat er gjerne litt mindre og lettere måltid og trenger heller ikke bestå utelukkende av brød med pålegg. Middagsrester, en pastasalat, yoghurt med fullkornsblanding, nøtter og bær eller chiapudding kan også være fint. Gjør det enkelt med fullkorns-knekkebrød med makrell i tomat og en banan, eller kjøleskapgrøt med grovhakkede mandler og blåbær.