Nøtteallergi

Tilbake til: KOSTHOLD OG ERNÆRING | ALLERGI

Når man snakker om nøtter, bruker man gjerne «paraplybetegnelsen» for mange forskjellige typer nøtter, frø og belgvekster. Peanøtter er f.eks. en belgfrukt og ikke en nøtt, så dersom du er allergisk mot peanøtter trenger du ikke holde deg unna andre nøtter, sett at du ikke også er allergisk mot de.

Nøtter skal alltid merkes i innholdsfortegnelse på matvarer og produkter man får kjøpt i butikk, restaurant eller kafé, og type nøtt må spesifiseres. Mange med nøtteallergi reagerer bare på noen få eller en type nøtt og mange har også pollenallergi. Proteinet i pollen ligner proteinet i nøtter og hos noen klarer ikke kroppen å skille dem fra hverandre, dermed tolker kroppen pollen som en trussel og setter i gang en allergireaksjon. Da vil kroppen skille ut bl.a. histamin for å bekjempe det den tror er farlig som da gir reaksjonen vi ser. Har man en primærallergi og den kan medføre alvorlig reaksjon som anafylaksi, men det vanligste er å oppleve milde symptomer.

Nøttene som skal merkes er mandler, hasselnøtter, valnøtter, pekannøtter, pistasjenøtter, paranøtter, cashewnøtter, makademianøtter og i tillegg peanøtt som da egentlig er en belgfrukt. Andre nøtter som muskatt, kokosnøtt og sheanøtt er ikke omfattet av merkeplikten da de svært sjeldent gir allergisk reaksjon.

Nøtteoljer er laget av fettet til nøttene og de fleste tåler dette, selv de med allergi. Likevel kan oljene inneholde små rester av proteinet, og i sjeldne tilfeller medføre allergisk reaksjon.

Noen kan også få en allergisk reaksjon på lignende matvarer som frø, f.eks. sesamfrø, sesamolje, tahini (sesampasta) eller soya, bl.a. tofu, tempeh, edamame, soyasaus. Symptombildet er det samme som ved nøtteallergi.

De vanligste symptomene er kløe, nummenhet og/eller hevelse i munn og svelg. Andre kan oppleve magesmerter, kvalme og oppkast, utslett og elveblest og pustevansker.

I sjeldne tilfeller kan det oppstå anafylaktisk sjokk. Da må pasienten få adrenalin i sprøyteform og man må ringe 113.

Ved mistanke om nøtteallergi vil legen greie ut om matinntak og symptombilde, og gjerne også utføre en allergitest. En allergitest kan både gi positivt utslag selv om man ikke har noen symptomer på allergi og den kan falsk negativ, altså ikke gi utslag på allergener selvom man opplever symptomer. Det er altså viktig å se allergitesten opp mot hele symptombildet.

Dersom man har fått påvist allergi mot nøtter, frø eller belgfrukter er behandlingen å unngå den matvaren man er allergisk mot. Noen kan tåle nøttene dersom de er varmebehandlet, hovedsakelig de som har pollenallergi med kryssallergi. Dette gjelder ikke for de som har primærallergi.

For de med alvorlig allergi er det svært viktig å få opplæring i behandling dersom det oppstår en allergisk reaksjon og man må få nødvendige medisiner utskrevet av legen.

Husk å les nøye på innholdfortegnelsen på matvarer fra butikker og restauranter. Nøtter kan være tilsatt i mange produkter, selvom man ikke nødvendigvis tenker at det skal være nøtter det produktet. Lager du mat selv, og det står nøtter i oppskriften, kan man stort sett sløyfe det eller erstatte med en type nøtt du ikke er allergisk mot.

KILDER
https://www.naaf.no/allergi/matallergi/allergi-mot-notter
https://www.helsenorge.no/sykdom/matallergi/kost-ved-notteallergi/