Enkelt, eltefritt grovbrød

Tilbake til: OPPSKRIFTER | FROKOST OG LUNSJ

Hopp til oppskrift

Når du lager ditt eget brød hjemme får du flere fordeler. For det først er det veldig mye billigere! Her får du to brød for rundt 20-25 kr som i tillegg er 100% grove. Det krever heller ikke flere kjøkkenredskaper enn en bolle og en slikkepott, samt to brødformer (med mindre du halvverer oppskriften, da holder det med én). Det tar ikke mange minutter å slenge sammen og du har full oversikt over ingrediensene. De fleste kjøpebrød fra butikken inneholder mye forskjellige tilsetningsstoffer og de groveste er ofte ganske dyre.

Brød man spiser daglig bør være minst 75% grovt. Med grove kornprodukter følger mange ernæringsmessige fordeler som masse fiber, vitaminer og mineraler og proteiner som forsvinner når man avskaller kornet for å lage siktet hvetemel. Da sitter man igjen med mye mindre av vitaminene og mineralene, knapt noe fiber og mye stivelse. Det metter heller ikke like godt og lenge. Et høyt inntak av fiber fører med seg gode helsefordeler som å motvirke forstoppelse, senke kolesterolet, som igjen senker risikoen for hjertesykdom, det er gunstig for å redusere risikoen for tarmkreft og mye mer.

Brød og korn er vår største kilde til jern, selvom vi ikke klarer å nyttiggjøre oss så godt av jern som kommer fra plantekilder som fra animalske. Noe av grunnen til dette er fytinsyre i korn som hemmer jernopptaket. Når kornprodukter blir bløtlagt over tid, vil fytinsyren brytes ned og den hemmende virkningen på jern ødelegges.

Bytt gjerne ut sesamfrø med andre frø som linfrø, gresskarkjerner eller lignende.

Du trenger:

  • 1 kg sammalt hvete, finmalt
  • 1 ts salt
  • 1 ts gjær
  • 2 dl sesamfrø
  • 1,1 l kaldt vann
  • Valgfritt: mer sesamfrø eller havregryn til toppen

Slik gjør du:

  • Bland det tørre i en bolle. Hell i vannet og rør med en slikkepott.
  • Smør to brødformer med litt olivenolje. Dryss over mel så det setter seg i all oljen.
  • Fordel brøddeigen i formene. Den er ganske rennende. Strø over sesamfrø eller havregryn om du vil. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la heve over natten eller minst 10 timer.
  • Stek på 210 grader midt i ovnen i ca 1 time. Du hører en hul lyd når du banker på undersiden av brødet når det er gjennomstekt. La det avkjøle seg på en rist.