Cøliaki

Tilbake til: KOSTHOLD OG ERNÆRING | ALLERGI

På folkemunne går ofte sykdommen under navnet glutenallergi, men det heter egentlig cøliaki og er en autoimmun sykdom. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Når personer med cøliaki spiser disse kornsortene oppstår det en allergilignende reaksjon fra tynntarmen. Tarmtottene ødelegges slik at overflaten blir mindre og dermed hemmes opptaket av næringsstoffer. Dette kan føre til mangelsykdommer.

Symptomene kan oppstå allerede som barn eller sykdommen kan utvikles i voksen alder. I starten kan symptomene være vage før de blir tydeligere etterhvert som sykdommen får utvikle seg. Symptomer som diaré, magesmerter, vekttap hos voksne eller manglende vekst hos barn og symptomer som kommer av mangler på næringsstoffer grunnet nedsatt absorpsjon fra tynntarmen.

Noen blodprøver kan gi mistanke om cøliaki, men man må ta en biopsi av tarmen via et gastroskopi for å stille diagnosen.

Behandlingen er i teorien svært enkel: pasienten må leve på en glutenfri diett og vil da bli helt symptomfri. Tarmtottene normaliserer seg slik at næringsstoffene blir absorbert som vanlig.

I praksis er dette en stor innkrenkelse på kostholdet og det kan være vanskelig for mange, særlig barn og holde seg helt unna. Alle matvarer som inneholder glutenholdige kornsorter må ekskluderes. Selv små mengder gluten kan gi symptomer og det er viktig å følge dietten strengt. Typiske matvarer som inneholder gluten er vanlig brød, boller, posesupper og ferdigretter, godteri, dressinger og pølser. Gluten kan altså tilsettes mye mat man kjøper ferdig, og man må derfor lese bakpå all mat man serverer noen med cøliaki.

Havre og bokhvete er naturlig glutenfritt, men siden kornsortene ofte males på samme møller kan det inneholde spor i varierende grad. Velg derfor variantene som er merket som glutenfri.

Hvis man mistenker cøliaki, er det viktig å få stilt diagnosen slik at man kan få hjelp av ernæringsfysiolog med kostholdet videre for å sikre at optimalt næringsinntak. Korn er en viktig kilde til fiber, jern og andre næringsstoffer i et typisk norsk kosthold, og mange erstatninger til brød, pasta og melblandinger inneholder mye stivelse og lite næringsstoffer. I tillegg er glutenfri mat ofte mye dyrere enn vanlig, og med en diagnose stilt av spesialist vil man få stønad fra NAV som dekker inn noen av ekstrautgiftene man har.

KILDER
https://www.helsenorge.no/sykdom/matallergi/coliaki/
https://sml.snl.no/c%C3%B8liaki