Tilbake til: TIPSHJØRNET
Jeg er glad i en god kopp te (trykk her for mine favoritter) eller en min kaffefavoritt: latte. Med inspirasjon fra de store kaffekjedene har jeg testet meg frem med spennende smaker. Til forskjell fra de man kjøper på kaffehusene inneholder mine lite eller ingen tilsatt sukker og de koster kun en brøkdel å lage i forhold til prisen på kaféen.
Hvis man bare drikker kaffe i form av disse søte variantene hos kaffehusene blir man vant med at kaffen skal smake søtt. Kaffe i seg selv har en bitter smak, men melken vil være med på å gjøre den mindre bitter og det samme gjelder andre smakstilsetninger som vaniljeekstrakt eller kanel. Dersom du synes oppskriftene ikke blir søte nok, vil jeg anbefale å bruke litt mer søtning, og heller kutte litt og litt ned etter hvert slik at du venner deg til en mindre søt smak.
21 gram sukker vs 8 gram sukker
Man må gjerne drikke de søte kaffedrikkene en gang i blant, som en del av helgekos-kvoten. Men om man drikker de ofte tilfører man kroppen mye tomme kalorier og gir blodsukkeret en bratt økning med påfølgende dyp dal.
En liten vaniljelatte fra en stor kaffekjede, sett at du velger lettmelk og vaniljesirup med sukker, inneholder 133 kcal og 21 gram sukker. Følger du oppskriften min under på en vaniljelatte og bruker lettmelk, vil den inneholde 21 kcal og 8 gram sukker. Legg merke til at noen av disse sukkerartene kommer fra lettmelken.
Hva med å lage en frappe til en varm sommerdag?
Grunnoppskrift latte:
Brygg ca 1,5 dl sterk kaffe. Bruk den kaffen du foretrekker, det er stor forskjell i smaken. Er du en ny kaffedrikker må du kanskje prøve flere typer før du treffer.
Varm ca 1,5 dl valgfri melk/plantemelk, enten i mikroen i eller i en liten kjele. Den skal ikke koke, bare varmes opp. Jeg kjører den oftest i 1,5 min på full effekt i mikroen i en egnet kopp. Finn din favorittmelk eller varier for smakens skyld.
Jeg bruker for det meste lønnesirup som søtningsmiddel. Hovedgrunnen til det er fordi jeg synes det gir en bedre smak enn med sukker som bare tilfører sødme og ikke noe mer. Velger du en annen søtning kan det påvirke smaken.
Tilsett så valgfri smakstilsetning:
Meny
– Golden latte –
– Vaniljelatte –
– Lønnespice –
– Pumpkin spice latte –
– After eight latte –
– Smilende latte –
– karamellatte –
– Vanilla-mocca –

Golden latte
- Ca 2 klyper/tuppen av en ts med malt gurkemeie
- 1 klype malt ingefær
- Ca 1/3-1/2 ts vaniljeekstrakt
- 1/2 ts honning
Ha krydderne i melken før du varmer den opp. Tilsett honningen etterpå.
Vaniljelatte
- 1/2 ts vaniljeekstrakt
Tilsett før eller etter oppvarming. Bruk litt søtning om du vil
Lønnespice
- 1/2-1 ts lønnesirup
- 1 lite dryss pumpkin spice
Ha i lønnesirupen og rør rundt. Dryss krydderblandingen på toppen for å toppe av latten.
Pumpkin spice latte
- 1/2 ts lønnesirup
- 1 ts pumpkin spice
Tilsett krydderblandingen før oppvarming. Lønnesirup før eller etter oppvarming. Smak deg gjerne frem med krydder
After eight latte
- 1-2 biter after eight
ELLER - 1-2 biter mørk sjokolade (melkefri ved behov)
- 1 dråpe peppermynteekstrakt
Tilsett enten after eight ELLER mørk sjokolade og peppermynte før oppvarming så den smelter.
Smilende latte
- 1-2 biter smilrull
Tilsett smil-sjokoladen før oppvarming så den smelter.
Karamellatte
- 1/2 ts brunt sukker
Rør inn det brune sukkeret i den varme kaffen, og den gir en karamellaktig smak på latten.
Vanilla-Mocca latte
- 1/2 ts kakaopulver
- 1-2 dråper vaniljeekstrakt
- 1/2 ts lønnesirup
Ha ingrediensene i melken og varm opp. Bruk gjerne en melkeskummer om du har, så blir kakaopulveret godt blandet inn.