Allergi

Tilbake til: KOSTHOLD OG ERNÆRING

Her finner du de vanligste matallergiene kort oppsummert. Som ernæringsrådgiver går behandling av matallergi utenfor min kompetanse, så dersom man mistenker allergi eller har spørsmål som går dypere er det viktig å oppsøke lege eller annen autorisert helsepersonell for videre rådføring.

Dersom man har matallergi eller skal servere mat til noen med allergi, er det veldig viktig å lese på ingredienslisten på alle matvarer, selvom man i utgangspunket ikke ville tenkt at det aktuelle produktet inneholder allergenet man skal unngå. Vær nøye og vask av alle overflater, stekeredskaper og gryter før du lager maten.

allergimerking

All man som distribueres, både embalert og ikke-embalert (mat servert over disk som f.eks. på kafé) skal være tydelig merket og lett tilgjengelig for forbruker. Det er 14 allergener (allergifremkallende ingredienser) som skal merkes på all mat som selges, og kravene er felles for Norge og hele EU. Disse skal utheves i ingredienslisten slik at de er lett å få øye på, enten med fet, kursiv eller understreket skrift, og det er krav til minstestørrelse på skriften. Husk å lese på alle produkter, hver gang du kjøper de. Allergener kan finnes i produkter du aldri ville ha gjettet å finne de i, og produsenten kan endre innholdet i et produkt uten å endre på etiketten.

Mange produkter kan også være merket med «kan inneholde spor». Dette betyr at det kan ha forekommet en forurensning av andre ingredienser ved produksjon. Selv ved gode renholdsrutiner kan det være vanskelig å unngå denne forurensingen, og om en bedrift finner sporstoffer i flere analyser av produktet kan de velge å merke med «kan inneholde spor av». Merking av spor er altså frivillig, og for de aller fleste med matallergi har det ingen betydning. Ta kontakt med din lege om du er usikker på om dette gjelder deg.