Er det sunt?

Tilbake til: KOSTHOLD OG ERNÆRING

– Det spørsmålet jeg oftest blir stilt når det kommer til ernæring.

Hva er sunt og hvordan skal man navigere i jungelen av sunn og usunn mat når mange stadig opplever at maten de trodde var sunn, plutselig viser seg å ikke være sunn likevel.

Ofte når jeg snakker med andre om ernæring og sunn mat, er de gjerne opptatt av enkeltmatvarer. Det kan være en matvare i seg selv de har lest eller hørt er sunn eller til og med et enkelt næringsstoff som f.eks. jern, vitamin C eller magnesium. Men hva er det som definerer en matvare som sunn eller usunn?

Sunn og usunn mat

De fleste vil nok være enig i at en brokkoli er sunn, mens en muffins er usunn. Likevel har man ikke et sunt kosthold av å utelukkende spise brokkoli. På motsatt side har man heller ikke et usunt kosthold av å spise en usunn muffins.

Jeg pleier å definere de sunne matvarene ut i fra om de inneholder mye av de gode næringsstoffene kroppen trenger. Et sunt kosthold består av en stor variasjon næringsrike matvarer men utelukker ikke usunne matvarer som vafler, ostepop eller sjokolade. De usunne matvarene må vi bare huske å begrense litt. En god idé kan være å ta tilbake lørdagsgodtet. Hvis vi begrenser de mest usunne matvarene til en fast dag i uken, er det lettere å ha oversikt over hvor mye av disse matvarene vi faktisk får i oss.

Det er mange næringsstoffer kroppen trenger i løpet av en dag. Man deler de inn i energigivende og ikke-energigivende næringsstoffer. De energigivende er karbohydrater, fett og proteiner, mens de ikke-energigivende er vitaminer og mineraler. Følger man anbefalingene fra myndighetene trenger man stort sett ikke tenke på om man får i seg de vitaminene og mineraler man trenger.

Hvis fokuset på sunn mat blir lagt på en enkel matvare eller et næringsstoff, er det fort gjort å bli opphengt i detaljer og dermed ikke få med seg det store bildet. Det er heller ikke hensiktsmessig å kun fokusere på et enkelt næringsstoff, som f.eks. jern. Hver matvare består av utrolig mange forskjellige komponenter, og alle disse jobber sammen og gjør matvaren til det den er rent næringsmessig. Med kunnskap om hva som er gode kilder til det viktigste kroppen trenger, har man gode forutsetninger for å sette sammen næringsrike måltider.

En annen tommelfingerregel for om maten er sunn eller ikke, er om inneholder ting du kan lage det selv på ditt eget kjøkken. Her finnes det selvfølgelig unntak, men grovt sett kan vi si at mat du selv ikke kan lage, fordi det fremstilles industrielt og med massevis atvtilsetningsstoffer, er mindre sunt enn det du kan lage selv hjemme med råvarer du kan kjøpe på butikken og ved hjelp av helt vanlig kjøkkenutstyr. Her er ostepop et god eksempel. Dette klarer du ikke lage selv da den fremstilles ved at maiskornet ekstruderes, en prosess der kornet raskt varmes opp mens det eltes og så trykkes gjennom en dyse og kommer ut som en formbar masse. Cheerios og maispinner for babyer lages forøvrig på samme måte. Noe du derimot klarer å lage på eget kjøkken, som er et fint alternativ til kos er bananlapper. Disse lager du med banan, egg og havregryn, ved hjelp av en stavmikser og en vanlig stekepanne.

Litt av alt, mest av det gode

Med andre ord er det ikke alltid enkelt å definere hvilke enkeltmatvarer som er sunne, og det er gjerne heller ikke så interessant i det store og hele. Men spiser du litt av alt og mest av det gode, så har du mest sannsynlig et sunt kosthold og i lengden er det nettopp det som utgjør det store bildet.

Det er lov å kose seg med god samvittighet. Faktisk til og med viktig å kunne kose seg med muffins og smågodt, så lenge det ikke utgjør størsteparten av matinntaket i løpet av uken eller måneden.